Am scris cartea care își propune să apropie copiii de lectură, „Isa, Carla și Amos în papucii celorlalți” cu gândul la mine și la cât de câștigată aș fi fost dacă aș fi descoperit mai devreme rolul emoțiilor în dezvoltarea mea timpurie. Cât și a felurilor în care ni le putem descoperi și gestiona.
Și m-am mai gândit la ceva….
La cât de multă nevoie au copiii de informație utilă care să-i ajute, la modurile în care aceștia și-o procură și la cât de receptivi sunt ei la tot ce se întâmplă în jurul lor.
😰 Suntem înconjurați de copii adunați de spate, (semi)absenți și cu ochii albăstriți de lumina ecranelor.
Îndrăznesc să spun că majoritatea dintre ei nu fac ceva util pe telefon ci doar irosesc cele mai prețioase resurse care ne-au fost date – Timpul și Sănătatea (lumina) ochilor.
Dar eu cred în continuare în valoarea cititului din cărți, deși informația este disponibilă din ce în ce mai mult on-line, pentru legătura pe care o stabilește cititorul cu acest obiect minunat pe care-l ține în mână, îl simte, îl miroase, îl prețuiește…
Puteam scrie un articol on-line sau un eBook cu povestea despre emoții, dar AM SCRIS O CARTE pentru că eu fac parte din categoria celor care cred cu tărie că cititul dezvoltă creierul unui om (cu atât mai mult a unui omuleț care abia se formează), iar asta îl face să fie mai educat, mai responsabil și mai conștient.❤️
Recunosc în schimb și direcția în care merge tehnologia.
Acum totul e on-line, e rapid, se consumă instant. Este mai mult despre entertainment și mai puțin despre educație.
N-am cum să schimb eu asta și cred că e absurd să-mi propun așa ceva.
Unul din principiile Aikido (o artă marțială japoneză) spune să nu te opui loviturii, ci să o preiei și să o direcționezi ferm acolo unde vrei tu.
📖 Așa că, ce pot eu să fac, e să acționez în felul meu.
Designul grafic și cartea care își propune să apropie copiii de lectură….
….am hotărât să ilustrez cartea despre empatie și generozitate și, în același timp, să le ofer micilor cititori sentimentul că sunt ancorați în realitatea asta tehnologizată.
M-am ghidat după ideea că poți lăsa (puțin câte puțin) telefonul deoparte pentru a te bucura de o lectură interesantă și utilă dintr-o carte pe care o poți răsfoi.
Așa s-a născut proiectul Copil Creativ și Conștient, care îmbină cărțile care abordează subiecte utile în dezvoltarea copiilor cu Realitatea Augmentată.
🟥 În cartea „Isa, Carla și Amos în papucii celorlalți”, cele trei personaje simpatice (care prind viață după ce sunt scanate cu un telefon sau o tabletă) descoperă emoțiile în diferite situații în care sunt puse, și cu care micuțul cititor se poate ușor identifica.
Copilul va avea o experiență multi-senzorială (audio-video-tactilă), va putea colora, va identifica emoții și va descoperi valoarea empatiei și generozității.
Îndrăznesc să cred că o combinație telefon-carte poate reduce timpul copiilor în fața ecranelor, poate face învățarea mai atractivă și poate face copiii să înceapă să îndrăgească cărțile.
De aceea, „Isa, Carla și Amos în papucii celorlalți” este prima carte dintr-o serie pe care o pregătesc, serie destinată copiilor de peste 5 ani (din ce în ce mai obișnuiți cu tehnologia dar și parcă din ce în ce mai dependenți de ea).
❓Este Realitatea Augmentată parte din viitorul copiilor noștri?
Cu siguranță da. Este tehnologia modernă din ce în ce mai prezentă în viața copiilor? Este evident.
❓A murit oare cartea? Sau nu mai e mult până acolo?…
Eu mă încăpățânez să cred că NU, și știu mulți părinți din jurul meu care se luptă, cu tehnologia, cu cei care insistă pe modernitate și vremuri, ba chiar cu proprii copii, să demonstreze asta.
Te încurajez și pe tine să te alături luptei și să-i oferi copilului tău cărți din care să învețe să devină mai bun, mai conștient, mai valoros.
Îți mulțumesc dacă ai ajuns până aici.
Iar dacă dorești îi oferi copilului tău cartea care își propune să apropie copiii de lectură, apasă AICI și descoperă cartea Isa, Carla și Amos în papucii celorlalți.
Gabriela-Elena David autor și grafician